Ga naar de inhoud

Zwemles

Zwemles bij zwemvereniging GZC DONK

Nederland is een land met veel water. Ook in Gouda zijn talloze grachten en singels en de Reeuwijkse Plassen liggen op korte afstand. Een zwemdiploma is dus onontbeerlijk, zwemles hoort erbij. En waar kun je beter leren zwemmen dan bij een zwemvereniging? GZC DONK is één van de grootste zwemverenigingen van Nederland en staat voor kwalitatief goed zwemonderwijs.

De afdeling Zwemles geeft elke week zwemles aan ruim 400 kinderen en sinds 2023 ook aan volwassenen. Daarnaast verzorgen wij in samenwerking met docenten en studenten van de Hoge School Rotterdam ook zwemlessen voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, het zgn. doelgroepzwemmen.
Kernbegrippen uit onze visie op “leren zwemmen”:
– veiligheid
– plezie
– kwaliteit

Daarbij staat altijd uw kind centraal. Uw kind moet (ook) plezier beleven aan de zwemles en worden toegerust voor een leven lang zwemveiligheid en zwemplezier. GZC DONK geeft zwemlessen van goede kwaliteit en heeft daarom van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) de licentie gekregen om de diploma’s uit te reiken van het Nationale Zwem-ABC. Een goede zwemtechniek is belangrijk voor een efficiënte zwemslag en natuurlijk ook als je wilt doorstromen naar een andere tak van de zwemsport bij GZC DONK. Dit kan na het B-diploma.

Na het Zwem-ABC

Kinderen die het leuk vinden om te blijven zwemmen kunnen na het Zwem-ABC verder zwemmen voor diploma Zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Diploma Zwemvaardigheid 1 opent tevens allerlei andere mogelijkheden. Er is veel om uit te kiezen: Survival 1, 2 en 3, Snorkelen 1, 2 en 3, Wereldslagen 1, 2 en 3. Sinds een aantal jaar geven wij ook het door onze vereniging zelf ontwikkelde diploma Zeemeerminzwemmen. Deelname kan plaatsvinden als uw kind in het bezit is van het diploma Zwemvaardigheid 1 (ZV-1).

Voor kinderen die (nog niet) willen overstappen naar een andere afdeling binnen de vereniging zijn er de diploma’s Waterpolo 1, 2 en 3 (omgaan met een bal) en Synchroonzwemmen 1, 2 en 3 (basishoudingen als zeilboot, balletbeen enz.).

Betaling

De hoogte van de contributie kunt u vinden op onze website, onder de tab Organisatie/Contributie. De inning vindt plaats in de derde week van elk kwartaal, via automatische incasso. U geeft toestemming voor automatische incasso middels ondertekening van het inschrijfformulier. Vragen over de contributie-inning kunt u mailen naar penningmeester@gzcdonk.nl. U kunt ook bij ons zwemmen met de Rotterdampas en via het Jeugdfonds of het Volwassenenfonds Sport en Cultuur.

Uw kind kan ook bij ons zwemmen c.q. zwemles krijgen als hij/zij in het bezit is van de Rotterdam-pas van de Gemeente Gouda. Vermeld dit dan wel expliciet op het inschrijfformulier! U wordt dan verzocht een kopie van voor en achterkant van de Rotterdampas bij het inschrijfformulier te voegen. Ook haakt GZC DONK aan bij het landelijke Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Deze fondsen maken het mogelijk voor alle Gouwenaars met een minimum inkomen om toch te sporten en lid te worden van een vereniging

Opbouw zwemles

Lessysteem en leerdoelen

Wij werken in het zwembad met 5 zwemvakken en daarna met de A-groep, B-groep en C groep. Voor de vakken 1 t/m 5 ligt in de lesplanning vast welke lesstof er in die groep wordt gegeven en welke overgangsnormen we hanteren. Deze vindt u ook in het informatieboekje dat u voor aanvang van de zwemles ontvangt. De kinderen in vak 1 t/m 4 zwemmen in het instructiebad de Trefkuil en daarna zwemmen we in lengtebanen in het diepe bad het Spaardersbad.

Vanaf de A-groep werken we met zogenaamde lesweken. Het jaar hebben we ingedeeld in drie lescycli van elk 12 lesweken. Op het jaarplan is te zien welke lesweek het is. Voor elk diploma is voor elke lesweek vastgelegd: de leerdoelen en de belangrijkste didactische aanwijzingen. Door de zweminstructeur worden deze geadviseerde leerdoelen per les uitgewerkt in een lesplan. Dit systeem garandeert dat alle vaardigheden van een bepaald diploma regelmatig worden geoefend. Het is dus van belang dat uw kind elke les aanwezig is, anders mist het een deel van de lesstof voor het afzwemmen.

Bijhouden vorderingen

Door de zweminstructeur worden de vorderingen van de leerlingen bijgehouden. Aan de hand daarvan bepalen de groepsleider en de uurleider of een kind kan afzwemmen. Omdat de afdeling Zwemles verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de opleidingen, behoudt zij zich het recht voor om leerlingen niet te laten afzwemmen als het niveau onvoldoende is. Overleg tussen ouders en uurleider is natuurlijk altijd mogelijk.

Kijkmoment

Tijdens de zwemlessen wachten de ouders normaliter in de horecaruimte, waar zij op de monitoren kunnen zien wat er in het zwemzaal gebeurt. Ongeveer eens in de maand is er een kijkmoment, waarop u het laatste kwartier van de zwemles kunt meekijken in de zwemzaal. U kunt dan eventueel ook vragen stellen aan de uurleider over de vorderingen van uw kind.

Gekleed zwemmen

Een aantal keer voor het afzwemmen wordt er door de A-, B- en C-groepen geoefend met het gekleed zwemmen. Op ons Jaarplan Zwemles vindt u terug wanneer de kinderen deze kleding bij zich moeten hebben. Ook zal de zweminstructeur u hierover informeren. De exacte kledingeisen per diploma vindt u ook terug in ons informatieboekje (link opnemen). In de vakken 1 t/m 5 zwemmen de kinderen de eerste zwemles van de maand met een T-shirt. Dat is gewoon leuk, maar tevens ook een gewenning aan het zwemmen met kleding. Wij adviseren de ouders daarom altijd een oud T-shirt in de badtas te houden, dan heeft u het altijd bij de hand als het nodig is.

Afzwemmen

Het diplomazwemmen vindt 3 x per jaar plaats in het grootste bad van het Groenhovenbad: De Tobbe. Ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden kunnen het afzwemmen volgen vanaf de tribune. In de regel vindt het afzwemmen plaats op zaterdagmiddag vanaf 12:15 uur. Klik hier voor de afzwemdata.

Afzwemformulier
Als een kind mag afzwemmen ontvangt het een afzwemformulier. Daarop staan altijd datum en tijdstip van het afzwemmen en de kledingeisen. Het onderste strookje van dit formulier moet altijd 1 week voor het afzwemmen ingeleverd zijn. Op dit strookje kunt u tevens aangeven voor welk diploma uw kind verder wil gaan oefenen.

Diverse zwemdiploma's

Diverse diploma’s

Kinderen die het leuk vinden om na het behalen van het Zwem-ABC nog meer te leren, kunnen hun zwemvaardigheid verder vergroten. GZC DONK leidt naast het Zwem-ABC ook op voor een groot aantal andere diploma’s: Zwemvaardigheid 1,2 en 3, Snorkelen, Survival, Wereldslagen, Waterpolo etc. Sinds september 2019 geven wij ook les voor het diploma Zeemeerminzwemmen op zaterdagavond om 19.30 uur. Deelname kan plaatsvinden als uw zoon of dochter in het bezit is van diploma Zwemvaardigheid 1 (ZV-1). Lees hier meer over de verschillende diploma’s.

Eisen zwemdiploma

Zowel in ons informatieboekje als op het afzwemformulier dat uw kind krijgt als het mag afzwemmen, staan de kledingeisen per diploma vermeld. Ook kunt u deze nog eens nakijken op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Voor de gedetailleerde eisen van alle zwemdiploma’s verwijzen wij u naar de website Allesoverzwemles.nl. Als u na het afzwemmen wilt bedanken als lid van GZC DONK dan kunt u dit ook aangeven op het afzwemformulier. Let op: Als u niets vermeldt op het afzwembriefje, dan gaan wij ervan uit dat het kind lid blijft en moet u dus contributie blijven betalen! Op het moment van afzwemmen dient de contributie te zijn voldaan. Als dit niet het geval is, dan kan er niet worden afgezwommen. Let op: Tijdens het afzwemmen en de diploma-uitreiking worden er ook foto’s genomen. Mocht u hiertegen bezwaar hebben, neemt u dan even contact met ons op.

Zwemuren

Woensdagavond

  • 18:30-19:15  Instructiebad    Beginners groepen 1 t/m 4
  • 18:30-19:15  Diepe bad         Groep 5; Diploma A, B en C; doelgroepzwemmen
  • 19:15-20:00  Instructiebad    Beginners groepen 1 t/m 4
  • 19:15-20:00  Diepe bad         Zwemles voor volwassenen, doelgroepzwemmen, kaderopleidingen, bijscholingen enz
  • 20:00-20:45  Instructiebad    Doelgroepzwemmen
  • 20:00-20:30  Diepe bad         Masterzwemmen voor onze vrijwilligers

Donderdagavond
  • 18:30-19:15  Instructiebad    Doelgroepzwemmen
  • 19:15-20:00  Instructiebad    Doelgroepzwemmen


Zaterdagochtend

  • 07:00-07:45  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 07:45-08:30  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 07:45-08:30  Diepe bad          Groep 5; Diploma’s A, B, C en Zwemvaardigheid 1,2 en 3
  • 08:30-09:15  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 08:30-09:15  Diepe bad          Groep 5; Diploma’s  A, B en C en Keuzediploma’s


Zaterdagavond

  • 17:15-18:00  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 18:00-18:45  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 18:00-18:45  Diepe bad          Groep 5; Diploma’s A, B, C en Zwemvaardigheid 1, 2 en 3
  • 18:45-19:30  Instructiebad     Beginners groepen 1 t/m 4
  • 18:45-19:30  Diepe bad          Groep 5; Diploma A, B en C en Keuzediploma’s
  • 19:30-20:15  Diepe bad          Zwemles diploma Zeemeerminzwemmen 1, 2 en 3
  • 19:30-20:15  Instructiebad     Zwemles voor volwassenen
Zwemveiligheid

Zwemdiploma A, B en C

Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Je voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het complete Zwem-ABC op zak hebt. Maar …. zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is daarom belangrijk ook na het behalen van het Zwem ABC regelmatig te blijven zwemmen met je kind. De Nationale Raad Zwemvaardigheid formuleerde de volgende criteria:

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Klaar met Zwem-ABC?

Zwemvaardigheid

Vind jij zwemmen leuk? Dan kun je bij GZC DONK na het Zwem-ABC nog heel veel andere diploma’s halen, die leuk en ook nog nuttig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van zwemvaardigheid, snorkelen, survival, wereldzwemslagen, waterpolo en zeemeerminzwemmen? Met de Zwemvaardigheidsdiploma’s 1, 2 en 3 kun je je borstcrawl verder verbeteren, je leert de vlinderslag en je werkt daarmee aan een nog betere conditie.

Waterpolo

Voor echte zwem- en balsportliefhebbers! Voor wie van plan is over te stappen naar de afdeling Waterpolo is er het Waterpolodiploma. Hier leer je hoe je in het water goed en effectief met een bal om kunt gaan.

Snorkelen

Voor wie geïnteresseerd is in de wereld onder water is er het Snorkeldiploma. Je leert je materiaal kennen en je leert om veilig onder water te zijn. Ook fijn voor op de vakantie!

Zeemeerminzwemmen

Heb jij altijd al willen zwemmen als een echte zeemeermin? Laat dan nu je droom uitkomen met de zeemeerminzwemlessen, uniek in de regio, bij GZC DONK. We nemen je mee in een onderwateravontuur en je leert hoe je moet zwemmen met 2 benen in een staart. Je leert hoe je je op een effectieve en elegante manier kunt voortbewegen onder water met behulp van je hele lichaam. We verfijnen je zwemtechniek door allerlei gevarieerde oefeningen boven en onder water. Echt superleuk om te doen. Voor meisjes én jongens!

Survival

Met Survival leer je hoe je jezelf (en je vrienden) kan redden als je onverwacht in het water terechtkomt. Ook jezelf snel in een rubberboot in veiligheid brengen en een pop opduiken horen hierbij.

Wereldslagen

Met het diploma Wereldzwemslagen 1, 2 en 3 maak je een reis over de hele wereld en door de geschiedenis heen. Je leert allerlei bijzondere zwemslagen zoals bijvoorbeeld de Japanse crawl, de zeemansslag, de dubbele Spaanse slag, de Engelse slag, de Hongaarse slag en nog veel meer.

Contactformulier

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Onze zwemsporten